HTML

Ügyfélszolgák

2 banki alakalmazott nézetei a világról, ügyfélkezelésről, világvégéről...akarom mondani világválságról

Friss topikok

Linkblog

2009.03.25. 10:47 Ügyfélszolga

Bankok vs. válság

 

A gazdasági válság és annak hatásai nagyon sok embert érintenek szerte a világban…Magyarországon elsősorban a devizahitellel rendelkezőket izgatja ez a téma…
A médiának hála egyik napról a másikra mindenki gazdasági szakértő lett, mindenki a válsággal magyaráz mindent…Kezdve a romló bűnözési statisztikáktól, a globális felmelegedés gyorsulásáig. Ezek után talán nem meglepő, hogy hazánkban a bankok, melyek igen szép nyereséget termelnek ki a válság ellenére, visszatartják a prémiumokat, megszorításokat vezetnek be, és létszámot építenek le. Példaképpen az ország második legnagyobb bankjánál úgy számolnak, hogy amennyiben a tervezett nyereségtől elmaradnak, a különbözet veszteség…Hiába termelt a bank 2008-ban 18 md nyereséget, nincsen bónusz, sorozatos elbocsátások vannak…Mondjuk kíváncsi lennék, hogy egy több éve a céget szolgáló, jó teljesítményt nyújtó ember elküldése esetén, egy munkaügyi perben ez az indok megállná e a helyét ( - Ugyanis indoklás nélkül nem küldhető el senki a próbaidő letelte után )
 
Mindenesetre ez most egy adu a cégek kezében, amivel vissza is élnek…
 
A következő történet pár hete játszódott le:
 
Ügyfélnek CHF alapú jelzáloghitele volt. Pont kamatfordulóhoz ért, amikor a Bank emelte a hitel kamatát. ( 2008 decemberében járunk ) Ügyfél viszonylag jól értesült volt, ismerte a piaci körülményeket, gazdasági helyzetet…A kamat emelés előtt pár nappal a svájci jegybank csökkentette az alapkamatát, ergo normál körülmények között a bankoknak is csökkenteniük kellene az adott devizahitelekre jellemző kamatot. Mi ezt követően emeltük. Hölgy felháborodva várta a magyarázatot a kamatemelésre. Az egy másik kérdés, hogy a svájci jegybank döntése nyomán sem lett olcsóbb a CHF, de ezt a roppant bonyolult gazdasági összefüggést már nem volt képes felfogni az ügyfél. A kolleginám, akinél járt, próbálta megmagyarázni/megértetni az ügyféllel, de nem sikerült..Végül egy panaszbejelentés lett a vége, melyben hivatalos állásfoglalást kért. Mivel nem fogadott el semmilyen választ, és folyamatosan azt hajtogatta, hogy a bankok a felelősek a válságért és még ezt is az ügyfelekkel fizettetik meg, arra jutottam, hogy a következő válasz lett volna a legkézenfekvőbb: Kedves Hölgyem! Valóban logikátlan, hogy a svájci alapkamat csökkentése után emeljük a kamatot, és valóban a bankok tehetnek az egész válságért, és nyilvánvalóan ezt az Ügyféllel fizettetik meg. A legszebb az, hogy ezt megtehetik. Ezt aláírta, elfogadta. Valóban felesleges a válsággal indokolni ezeket az intézkedéseket..Pusztán nyereségvágyból, a profit növelése érdekében drágítjuk a hitelt, emeljük a különböző díjakat,stb…És ha nem tetszik….Rengeteg bank van Magyarországon…
 
Ezt kell megértenie mindenkinek, hogy a bank azt csinál, amit akar (kis túlzással persze), törvényi kötelezettségeinek eleget téve…Bankot választ az ember. Ez nem egy közüzemi szolgáltató, ahol van egy és ha kell, ha nem, nincsen más. Ha nem tetszik valakinek egy bank politikája, menjen máshova. Ma már nemcsak az OTP van, minden utcasarkon más-más pénzintézet képviseletét találjuk.
 
Visszakanyarodva a történethez; az Ügyfél azon megjegyzése, hogy a bankok tehetnek a gazdasági válságért, elgondolkodtatott…A következő irományban az erről alkotott véleményemet fejteném ki, kibontva azon álláspontomat, hogy kikre vezethető vissza a hanyatlás…..

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyfelszolgak.blog.hu/api/trackback/id/tr561024290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.Lazlo 2009.03.26. 13:27:24

Válságvers(a megszorítások miatt csak 3 soros)

Csiribiri csiribiri Jóisten
Nemhogy lófasz,
Ló sincsen!
süti beállítások módosítása