HTML

Ügyfélszolgák

2 banki alakalmazott nézetei a világról, ügyfélkezelésről, világvégéről...akarom mondani világválságról

Friss topikok

Linkblog

2009.03.26. 12:21 Ügyfélszolga

bankok vs. válság 2

Címkék: válság fogyasztói társadalom párhuzamok maúnika saú

Korábbi írásomban már említettem, hogy felfedem a válság kialakulásának valódi okozóit….

Ezen gondolatmenetemet egy Ügyfél rikácsolása és akadékoskodása indította el (ennek részleteit korábban már leírtam). Miután a média folyamatosan a Bankokat teszi felelőssé a gazdaságban bekövetkezett negatív irányú változásokért, és erre valamelyest rásegít a politika is a különböző tervezetekkel, amik egy jelentős része fatális marhaság, csakis a hangulatkeltésre szolgál. És valljuk be őszintén, Magyarországon, ahol lakosság jelentős részének kulturális kielégülést okoz a Mónika show, amiben kizárólag 50 év feletti, max. szakmunkást végző, kisebbséghez tartozó vendégek teszik tiszteletüket (egy –egy jubileumi adásban elég, ha csak ezek közül két feltételt „teljesítenek”), nem nehéz okosakat mondani és fokozni a feszültséget. Milyen intézkedésekre gondolok? Lássuk csak: 1, Futamidő kitolás… Hova toljuk…Akik nem milliomos csemeték, és nem a szocializmus „áldásos” tevékenysége nyomán jutottak lakáshoz,  így is átlagban 25 évre vették fel a lakáshitelt, és halálukig nyögik majd annak terheit. ( rosszabb esetben a gyerekeik nyögik majd, miután megöröklik és kifizetik az örökösödési adót, majd a fennmaradó hiteltartozást )

 

2, Devizanemváltás   BAROMSÁG   Ki az a marha, akinek megéri átváltani a jó kis EUR vagy CHF hitelét ( a JPY alapú hitelekről nem beszélek, mert aki abban vett fel hitelt, az egy külön állatfaj ) ?? a; Aki felvette a 10.000.000 HUF-ot 150 HUF/CHF árfolyamon és a jelenlegi árfolyamok miatt másfélszer annyit ér a tartozása? b; Vagy az, aki felvette 210 HUF/CHF alapon a hitelét? Nos, ha lenne ilyen hülye, az sem jut el a bankba, hogy ezt elintézze, mert a Mónika show megszűnése kapcsán olyan lelki fájdalom lett úrrá rajta, amit csak a muszáj-kabát folyamatos viselésével és orvosi beavatkozással tud leküzdeni.

Persze a Bank tehet róla, hogy így áll az árfolyam, és nyomor van a világban, hideg van, pedig már mindjárt itt az április,stb…Nem az a szerencsétlen, aki pont annyi hitelt vett fel, hogy a törlesztő részletet már egy kisebb szellő általi emelkedés következtében sem tudná fizetni, mert Ő gondosan kiszámolta, hogy mennyit tud hitelre fordítani.

 

Nem, a banki finanszírozás a hibás, hogy túl nagy mértékben finanszírozták a hiteleket. Persze, lehetne azt csinálni, hogy a vételár 50% –át finanszírozzuk maximum…Vajon hány beszélgetés zárult volna úgy, hogy „maguk megvesztek, hogy tudnék összespórolni havi nettó 160.000 forintból ( 2 személy ) 4 – 5 millió forintot? Menjenek a fenébe, maguknak könnyű, bankárok, milliókat visznek haza….”  Azt gondolom, hogy egy igen komoly réteg alakult volna ki, akiknek a világ központja egy forgalmas metró aluljáró valamelyik telefonfülkéje, és ez a réteg a CSÖVES !!

 

Ha már felelőst keresünk egy rövid történetet illesztenék ide be, amit talán a pénzügyekben nem túl jártas emberek is felfognak (különösen arról a rétegről beszélek, akik a történetben is szerepelnek) Egy nagyon kedves kolleginám ( aki nap mint nap kénytelen ezeket az okfejtéseket végig hallgatni : )  )küldte el nekem ezt a kedves storyt, szerintem tanulságos.

 

Mandy, akinek Berlin-Kreuzbergben van kocsmája, fejébe veszi, hogy megnöveli a forgalmát.  Ettől kezdve hitelre is ad innivalót a törzsvendégeinek, a főleg szociális segélyből élő iszákosoknak. Egyszerűen felírja a söralátétekre, hogy ki mennyit ivott.
 
Ennek gyorsan híre  megy a környéken és ugyanabból a társadalmi rétegböl egyre többen tódulnak a  kocsmájába. Amikor Mandy látja, hogy a vendégeket egy csöppet sem izgatja, hogy  egyszer majd fizetniük is kell, apránként megemeli az árakat, így jelentősen  megnöveli a forgalmát.
 
A környékbeli bank dinamikus, fiatal alkalmazottja felfigyel Mandy sikerére, és korlátlan hitelt kínál fel neki. A fedezet miatt nem aggódik, mert úgy véli, hogy az iszákosok tartozása bőven fedezi majd a hitelt.

A Heti Italgazdaság  című lap "Az év üzleti vállalkozója" címmel tünteti ki Mandyt, a szövetségi  kancellár pedig fogadja és nyilvánosan átöleli.

A befektetésekre  szakosodott, kiválóan képzett bankárok a söralátétek alapján PIA, ALKO és HÁNYA  fantázianévvel ellátott kötvényeket bocsátanak ki. Ezeket PAH befektetési  alapként forgalmazzák, amelyért egy üzbegisztáni online biztosítótársaság  e-mailben vállalt kezességet.

Ezt követően (annak  fejében, hogy életük végéig ingyen ihatnak sört Mandy kocsmájában), az  értékpapíroknak több minősítő ügynökség is a kiváló AAA minősítést adja.

Bár senki sem tudja,  hogy mit jelent a PAH befektetési alap rövidítése, és főként azt nem, hogy  valójában mi áll a kötvények mögött, mivel azonban a tőzsdén folyamatosan  növekszik az értékük, a hozamuk pedig rendkívül magas, a befektetők kedvence  lesz. A bankok vezérigazgatói és belső tanácsadói milliós nagyságrendben kapnak prémiumot.

Egy nap, jóllehet az  értékpapírok értéke még mindig emelkedik, egy idősebb könyvvizsgáló, akit  mellesleg a negatív beállítottsága miatt már elbocsátottak a munkahelyéről, úgy  gondolja, hogy itt az ideje kifizettetni a legrégibb söralátéten lévő adósságot  Mandy vendégével. Meglepő módon sem a  legrégebbi, sem az időrendben öt követő, szintén zociális segélyből élő  törzsvendégek nem tudják kifizetni az adósságukat, amely közben az éves  bevételük sokszorosára duzzadt. Hiába kutatják fel az adósokat, hiába  küldözgetnek nekik fizetési felszólítást, azok nem törlesztenek, így Mandy  csődbe megy.
 
A PIA és az ALKO nevű  kötvény 98,8%-ot veszít az értékéből. A HÁNYA nevű kötvény, amely jobban tartja  magát, megáll az eredeti értékének a 3,62%-nál. 

Mandy szállítói, akik  szintén a PAH kötvényekbe  fektettek be, rendkívül hosszú  fizetési határidőt szabtak. 

A bor és a pálinka  szállítók tönkremennek. A sörkereskedés csak azért nem megy csödbe, mert   egy nagy állami támogatásnak köszönhetően felvásárolja egy külföldi  befektető.
 
A bankot az adófizetők  pénzéből megmenti az állam. A bank vezetősége pedig idén szolidaritásból lemond  a prémiumának 15%-ról.
 
Az iszákosok viszont  azon keseregnek, hogy Mandy kocsmáját tönkretették a bankok.

 

 

Ezen irányvonalon elindulva tekintsük át azok, akik felelősségre vonhatók:

Bankok – Miért is? Mert szolgáltatást nyújtanak, amit valakik igénybe vesznek. Olyanok, akikkel megismertetik a kockázatokat (pl.: közjegyző ), és aláírják / elfogadják ezeket a feltételeket. Ha nem lenne szükség erre a szolgáltatásra, a bankok nem fogalakoznának vele, mivel nem kéne a kutyának sem. Ezért pont azok az emberek a válság okozói, akik csorgónyállal és „Köcsög Bank” megjegyzéseket dünnyögve másznak be a fiókokba, hívják szerencsétlen ügyfélszolgálatost.
De menjünk tovább…Kik „tehetnek” a bankok kialakulásáért? Egy kis történelem óra: A középkori itáliai polgárok (Firenze). Ha ők nem tartanak igényt a banki szolgáltatásokra, nincsenek bankok…Egy esti iszogatás alakalmával a baráti körömmel is ezt fejtegettük, és még tovább tudtunk menni. Az első banki szolgáltatást a keresztes háborúk idején otthon maradó polgárok nyújtották, akik a csatába menők pénzére „felügyeltek / vigyázta”. Így hát ők tehetnek róla, illetve azok, akik a pénzük számolgatása helyett téríteni mentek. Mivel nem feltétlenül önszántukból történt ez, így eljutunk a vallásig, egészen pontosan a kereszténységig…Végső konklúzió: A KERESZTÉNYSÉG TEHET A VÁLSÁGRÓL

 

Nem támadva a keresztényeket, de azt gondolom, hogy a fenti okfejtés ugyanolyan megalapozottsággal bír (sőt), mint azon kijelentések, hogy a bankszektor a hibás.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyfelszolgak.blog.hu/api/trackback/id/tr321026749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.03.26. 12:33:19

ha már vallás tehető felelőssé, akkor ne felejtsük el megemlíteni a zs vallást. Általában őket szokták egy szövegkörnyezetben együtt emlegetni a bankokkal, meg a bankárokkal: pl. Te mocskos zs. bankár.

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.03.26. 12:41:30

ja, ha már zs.-zunk. Tegnapelőtt PSZF hallgató, bankár barátom egy sörözéskor fél órán keresztül győzködött, hogy milyen dolog már az, hogy az MSZP Soros Györgyöt jelöli PM-nek. Bár sejtettem a félreértés okát, de először finoman, barátian győzködtem, hogy Soros Úr amcsi állampolgár, nem lehet magyar PM. Aztán felhívtam figyelmét arra, hgy Soros Úr nem biztos, hogy szívesen segítene annak az országnak, aki '44-ben üldözte őt. Amikor már durvábban akartam meggyőzni arra hivatkoztam, milyen lenne, ha Soros Úr min. elnök lenne, mindenki utálná, hogy csak elérte azt a célt, ami miatt fajtáját '44-ben üldözték. Aztán felhomályosítottam, hogy Surányi Györggyel keveri Soros Györgyöt, ami l'art por l'art is vicces, de különösen azért, mert a szóban forgó cimborám évekig a CIB-et erősítette :)

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.03.26. 12:49:51

lassan bekövetkező call centeres élménybeszámolónkhoz egy kis előzetes.
Hívás hajnali 3-kor (tájszólásos őstermelő, hallatszik, h pont disznóetetés közben szottyant kedve bankolni):
- Jó napot (mute gomb lenyomása után: anyádnak is, paraszt, három óra van, bazmeg)
- Jó ESTÉT(nyomatékosítom), parancsoljon! (véletlenül sem mondanám ilyen helyzetekben a policy szerinti "miben segíthetek"-et)
- Arra a kérdésre várnák választ, nem-e lehetne-e megérdeklődnyi, meg-e jött mán a... ööö pízem. Nem lássa véletlenül, hogy a Puniós földalapó támogatás nem-e jött-e meg mán?
- Tudja, 3 óra van. Még nem történtek meg a mai jóváírások.
Erre Kapanyél Kálmánban elpattant egy húr:
- A kurvaúristenit nekije! Tennap elutalta a minisztérium?! Mit ülnek maguk a pénzemen?! Kurva bankok?!
Legszívesebben felhívtam volna a figyelmét arra, hogy nyugodjon meg, hiszen azzal beszél aki HELYETTE is fizeti az adókat. De inkább csak annyit mondtam:
- Értse meg, nem ülünk a pénzén, hiszen még meg sem jött a bankba!
- Akkor hol van a pénzem?! - kérdezte.
- Ha tegnap elutalták, de még nem érkezett meg, akkor még a GIRO-ban (bankközi elszámolórendszer, szó ejtése: zsiró)!
Mi volt erre a barátunk:
- Átkozott zsidók! Lenyújják a pénzemet!

hekkimaki 2011.07.15. 09:53:51

"A környékbeli bank dinamikus, fiatal alkalmazottja korlátlan hitelt kínál fel neki. A fedezet miatt nem aggódik, mert úgy véli, hogy az iszákosok tartozása bőven fedezi majd a hitelt.
A befektetésekre szakosodott, kiválóan képzett bankárok a söralátétek alapján kötvényeket bocsátanak ki.
Ezt követően (annak fejében, hogy életük végéig ingyen ihatnak sört Mandy kocsmájában), az értékpapíroknak több minősítő ügynökség is a kiváló AAA minősítést adja."

Tehát a kiválóan képzett bankárok nem látják az első pillanattól kezdve, hogy ennyi pénzt szociális segélyből nem lehet visszafizetni, aztán ezt megfejelik azzal, hogy erre kötvényeket bocsátanak ki, majd teljesen korrupt módon(ingyen pia) ezek a kötvények kiváló minősítést kapnak.

Ó MIÉRT IS A BANKOK LENNÉNEK A HIBÁSAK, ŐK SEHOL NEM HIBÁZTAK, MINDENT TÖKÉLETESEN CSINÁLTAK!!!
süti beállítások módosítása