HTML

Ügyfélszolgák

2 banki alakalmazott nézetei a világról, ügyfélkezelésről, világvégéről...akarom mondani világválságról

Friss topikok

Linkblog

2009.03.23. 15:07 Törcsi:Got_som'_weed?

Mese a mozgóbérről

Címkék: mese társadalom kapitalizmus rabszolga maúnika saú mozgóbér eem

Mi a különbség a kommunizmus és a kapitalizmus közt? A kommunizmusban lehetett a munkahelyen inni!

Kedves multicégnél íróasztal mellett idomított munkát végző sorstársaim! Bizonyára Ti is hallottatok már az úgynevezett mozgóbérről. A mozgóbér a modern stratégiai emberi erőforrás menedzsment egyik legdivatosabb motivátora. Erről szól ez a kis modern mese.
 
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kapitalizmus. A kapitalizmus, mintegy világlélekként áthatotta a mindenséget. S ezen belül a gazdaság főzőüstjeit kevergető kalapos szivaros kapitalisták lelkét.
 
Azt mondta a jótündér a kapitalistának:
 
„TE kapitalista! Hát gondolkoggyá má?! Mi a legfontosabb erőforrásod?! Hát maga az ember! No nem azért, mint amit a tudósoknak súgni fogok, merthogy tényleg értékes lenne. Nem, ez nem igaz. Tégla-tégla. Nincs értéke, ha mint termelőerőt nézzük.
 
De gondolj bele abba, mit tud tenni a munkavállalód, ha szabotál? Mit tehet a varázserővel bíró rendszergazda? Mit tehet a cash kulcsok őre? Hát ez elég nagy kockázat, nem?
 
És abba is gondolj bele, kedves barátom, ki fogja elfogyasztani azt a sok szart, amit Te szeretnél eladni? (Ezt mondjuk egy-két tudósnak is megsúgom, de pszt! maradjon meg az ideológia, hogy az ember érték.)
 
És még azt se feledd el, hogy micsoda rebellió lesz abból, ha ezek nem elégíthetik ki szükségleteiket?! Sztrájkok, forradalmak! Akkor aztán ugrik az üzlet! (Hacsak nem a Vízágyú Zrt. deli egyedüli részvényese vagy...)
 
Hát adj neki pénzt, hogy fogyaszthasson! Meg Maúnika Sáú-t/Kőbányai homályost, hogy legyen mitől betépniük… így vezethetik le a gőzt. S akkor nincs rebellió.
 
De ne csak ám úgy szórd a GDP-t! Arra ott vannak a kormányzatok! Tedd érdekelté az embereidet a sikereidben, így csökkentheted a szabotázsok valószínűségét is!”
 
Meg is fogadta a kapitalista. S lőtt légyen nagy boldogság, mikor elterjedt a varázslat a művelt világban!
 
A varázslat lényege, hogy a jól dolgozó törpök munkájuk eredményeként, azzal arányosan Törp-papa baráti hátbaveregetése mellett számíthatnak valamilyen kézzelfogható jutalomra: elhálhatják az első éjszakát Törpillával, vagy kaphatnak a rivális erdei csapattól zsákmányolt gumibogyó szörpből a cafeteria keretein belül.
 
Nagyjából ezt írták le a szakma nagyjai is: kiemelném Vroom munkásságát. Nemcsak azért, mert holland, ezért alapból klassz arc volt, s nem csak azért, mert a neve alapján moto-cross versenyző is lehetne, hanem azért is, mert nagyon tanulságos dolgot írt le.
 
Szerinte a legjobb motivátor az, amikor a jómunkásember tudja, hogy erőfeszítése milyen következménnyel jár. A képlet a következő:
1)   tudod, hogy mi az alapkövetelmény (kb. munkaköri leírás, norma, stb.) s tudod, ezért mit kapsz (alapbér, cafeteria)
2)  tudod, hogy bizonyos többletteljesítmények valamekkora valószínűséggel egy valamekkora többletjövedelmet eredményeznek
 
Ha kicsi a valószínűsége a többletjövedelemnek, vagy aránytalanul kicsi a többletjövedelem (marginal income) a többleterőfeszítéshez (marginal szopacs) képest, akkor ez egy rossz motivátor. Ha ez az arány nagyon kicsi, akkor akár az ellenkező hatást is elérheti.
 
Pl. a kamatadó bevezetését megelőzően kb. egy héten keresztül minden nap komoly szopásnak voltunk kitéve. Egyfolytában igényfelmérés, termékértékesítés és számlanyitás + értékpapírszámlanyitás és értékpapír vásárlás kombókat toltunk napi 11-12 órában. Képzeld el, amikor a 80 éves nyugdíjasnak nyitsz megtakarítási számlát, mert nyíltvégű befektetési jegyet szeretne. Mindent elmagyarázni az ügyfélnek cca. fél óra. Utána megcsinálni a számlákat, meg a vásárlást még egy óra. Ha működik a rendszer. De nem működött. Így biankó veszed fel a megbízást. Majd este 8-kor, amikor már kevés user használja, akkor leülsz könyvelgetni. Nem sajnáltatom magam, de mindezért kaptunk 7 000 azaz hétezer forintot. (Bruttó.) Túlórát persze nem fizetik. Legszívesebben a menedzsmentnek fenntartott hitelkártya számlára utaltam volna az egészet, „lófaszt a seggetekbe” közleménnyel. (Ez egy olyan vezetői közös számla volt, hogy onnan mentek a repi kiadások: pl. rúdon pörgő luvnya díja, meg ilyenek.)
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én az elmúlt 5 év alatt már a 4. megkérdőjelezhetetlenül legzseniálisabb és legoptimálisabb mozgóbér rendszer bevezetését élem át! S hadd foglaljam össze az eddigi tapasztalataimat:
1)      a mozgóbér bevezetéssel eddig még soha nem javult a teljesítmény, a lelkesedés, a lojalitás (hit a szervezeti célokban, meg ilyen bullshit-ekről már nem is szólnék)
2)      ezzel szemben a mozgóbér alapjául szolgáló elvárt többletteljesítmények (tervszám) mindig úgy lettek meghatározva, hogy azt még Superman sem tudta volna teljesíteni
3)      ennek megfelelően munkáltatóim bértömege viszont jelentősen csökkent: kevesebb bónusz, kevesebb jutalom, stb.
4)     annak ellenére tudtak elérni bértömeg-redukciót, hogy zsíros állásokba vettek fel experteket, meg még zsírosabb megbízási szerződéseket kötöttek advisorokkal
 
Mi lehet ennek az oka? Megint más okos mesemondók leírtak egy olyan folyamatot, ahol az látszik, hogy az utóbbi években a CEE országokban az oda a ’90-es évek végén, meg a 2000-es évek elején milliárdokat befektető nyugati cégek átértékelték befektetéseik megtérülési rátáit. Hát igen, be kellett árazni a magasabb országkockázatot, ezért magasabb éves hozamokat és ezzel rövidebb durationt áraztak be elvárásaikba.
 
S hogyan tudja a félművelt magyar menedzser a tervszámokat teljesíteni? Hát úgy, ahogy a félművelt nyugati menedzser! Racionalizálással. Namost eleve a bértömeg-redukció az egyik legtutibb racionalizálási eszköz, de hazánkban különösen azzá tette annak a ténye, hogy a 2006-tól emelkedő közterhek miatt még inkább erre szorult a multi.
 
S külön pikantériát ad a dolognak az a tény, hogy egy paradigmaváltás is bekövetkezett: további befektetésnek helye nincs Magyarországon! Sem a HR, sem az egyéb erőforrások terén, így a hatékonyságnövelés intenzív útja helyett az extenzív módszerek ismét eluralkodtak...
 
Update 1. 2009.03.31. És igen. Megismertük az árplis 1-től érvényes új mozgóbér rendszerünket. Eyg kibaszott Nostradamus vagyok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyfelszolgak.blog.hu/api/trackback/id/tr131020300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása