HTML

Ügyfélszolgák

2 banki alakalmazott nézetei a világról, ügyfélkezelésről, világvégéről...akarom mondani világválságról

Friss topikok

Linkblog

2009.03.19. 00:05 Törcsi:Got_som'_weed?

forradalom? minekbazmeg?! elég lenne ide egy államcsöcs lájt

Címkék: celeb bulvár történelem társadalom nyugger elit forradalom szlovák szabad asszociáció egotripp álmosvagyok

Árpi barátunk egy igen érdekes véleményt fogalmazott meg ismét ünnepeinkről:

hm, érdekes, különösen a megfogalmazott véleménye az 1848-as forradalom okairól, következményeiről, szereplőiről, s mindezek értelmezéseiről. nos, hát a commentekben gyönyörködhetünk abban, h gyakja egymást a "magyar"a köbön?! (majd egyszer oszt beszélgessünk má' arról mi is a magyar?!)

ja, ebként meg máma egy igen fos nap vót. szembesültünk a "nekem minden jár", az "ostoba vagyok, s ezt agresszióval kompenzálom", meg a "valamit elbasztam, de persze a bank a hibás" forradalmi hevületeivel. hazafelé ezen méláztam a droid expresszen (3-as metró), kis kellemes MA-ket hallgatva. elolvasva Árpi okosságait összeállt a sok zagyvaságom (ritka ám az ilyen), mint celeb Joni Fekete Pákóval

(baszki, most tényleg fingom nincs, wtf az albán celebcsávó keresztneve - vagy az a vezetéknév? - tehát ez most nem ilyen éhtehmischégi finnyáskodás, hanem szimpla idiotizmus. bár lehetnék éhtehmisségi, mer jártam ám a bölcsészkarra is, meg minden. de nem vagyok az: bevallom, nézem dikmó Győzit, meg Maónikát. azzal gyúrok a puruttyára)

szaggatott és szűk történelmi ismereteim és divergens gondolkodásom egy "olyan, mint az igazi" józan flashhez vezettek. szabad asszociációk, meg történelmietlen mai szintézis-kivetítések egy más korba.

azok a csávók lényegesen eltérő szocializációs hátterük miatt persze kicsit tán másként élték meg a dolgokat, mint ahogy én most összeheggesztem a fost a kakával.

(pl nem volt TV, de volt 6 tesó, meg 25 éves életkorra számíthattál, s ez alatt legalább egy tuti véres háborúra. háborúra elavult technológiával, Hága-i törvényszék, meg vöröskereszt sehol, így mindig sok a sebesülttel és a szenvedés.).

meg hát utólag mindig kurva eccerű bölcsnek lenni. de azért próbáljuk meg.

talán szakértők fikáznának érte, de hát egy sztorinak egy a vége, ezért bejegyzésem nem képezi szakmai vita tárgyát :)

mire is lyukadtam?

az jutott eszembe, h a forradalmakat (felkeléseket, stb.) mind a kádári, mind a mai történelemoktatásban vmi magasztos eszmékkel átitatott nemzeti hőstettnek állították be. mivel törifaktos (majd szakos) voltam, és szemüveges, ezért Csinkov elvtárként híven követtem a doktrinákat. meg ráadásul 4X meg is tanultam a középiskolai törianyagot (akkor még voltak az egyetemeken felvételi vizsgák + érettségi), szóval mozgatott az önös érdek is, h hitelesen tudjam képviselni kakadémiánk kanonizált történelem-szemléletét.

hát ma már egy kiégett szkeptikus vagyok. kijelentem, én most politikai fennhangok nélkül, de egy általános és néhány konkrét cáfolat-nullhipotézist szeretnék felkarcolni a kies Bloghu-alsó senki által nem látogatott külvárosi prolikocsmájának toilettfalára

elsőként érdemes lenne abálni a szalonnát absztrahálni a izéket, empírikus attribútumokat. (pina. ez csak így eszembe jutott. aki ezt nekem visszamondja, kap egy sört. hány tanár nem kapott tőlem sört az egyetemen?! pedig minden házidolgozatomban volt pina.)

na attrakció-absztrakció: mer' mindig mi volt már egy forradalomban?!

  • kurva sokan meghalltak.
  • a karhatalom fegyverteleneket ölt.
  • aztán bosszút álltak rajtuk. vagy ők maguk álltak bosszút az áldozatokon, biztos, ami biztos
  • a forradalmi hatalom a birkák helyett gyakran zsoldosokat, hullarablókat, hivatásosokat, és köztörvényeseket vett igénybe a szent cél érdekében.
  • ja, és egyik forradalmunk esetében sincs tényadat arra, h a demokratikus többség által elfogadott célért küzdöttek volna (persze ennek ellenkezőjére sincs bizonyíték)

sőt! a forradalmárok mai szemmel a fennálló rend felforgatói voltak. pankok, Vona Bandi, katonai hackerek, terroristák, szeparatisták, Ira bazmeg, meg Eta. marhatolvaj (cowboy helyett hajdu). lázongó paraszt. náci puccsista. a gonosz tengelye. elfajult hippi doboskör. gyújtogatók. Matuska Szilveszterek. hídfoglalók. orcsány fertor. kannibálok.

(igen, kannibálok: na mit jelent az, h a forradalom megeszi a gyermekeit? söré' írd meg. commentbe. vagy írj bármit, még ha szar is, mer' akkor van az oldalon olvasó és végre nálunk is fog hirdetni a leggeCIB-es macskadoki "Adóoptimalizáló" Üzleti Számlát - haha, azt pont az mi blogunkon lehet a legjobban BTL kampányolni - , meg a Disznóól Lakópark is, oszt lesz mit megforgatnia Ügyfélszolga kollégának pókerba', meg OTP-be')

szóval, lehet öregszem, de vsz egy forradalom nem feltétlenül olyan jó. vhol olvastam, h franciaországban 1789-1815 közt kb ugyanaz a társadalmi-gazdasági-tudományos-technikai fejlődés zajlott le, mint ami forradalom nélkül lett volna... hát sztem azé' Bonnie volt olyan jó arc, h XXI. Lajos mellett is elkaristolt volna, amolyan Tücsökpöcs Richelieu-ként, és akkor ugyanúgy lehetne "code civil", mint most, csak lehet, bennemaradt volna az első éjszaka joga... mint az ancient regime fő fixa ideája.

Másodsorban érdemes lenne végiggondolni hőbörgő nemzetünk vívmányait forradalmi aspektusból: mi is történt? mi vót, hogy vót? mik voltak a következmények?

0) Aranybulla: lézengő ritter, vagy lázongó rotten?

faszán hátbatámadták a keresztes tesókkal külföldön az iszlám fenyegetés ellen preventív csapást űző Andrást. bátrak voltak, na. hát itthon sem volt az a szerencsétlen!

András, ez a reformer államférfi, aki centralizálni szeretett volna. udvara tele volt a korabeli "IMF-tanácsadókkal". advisor expertek, akik népünk és hazánk kivívott jogait sértették volna nyugatias államszervezési megoldásaikkal.

na hát ezt már azért nem szabad! ez nemzethalál! mer' milyenmár, h a király hatalmat akar?! és a nemesség jogai? a honfoglaláskor szerzett jussuk?

(vagy legalábbis jól fizetett népszabadságos önéletrajzírójuk úgy írta le, ideologizálta meg a nemesség hatalmát, h minden család eredetét visszavezette valamelyik gombától betépve őrjöngő lovas vezírünkig. na ez kérem a hatalom forrása. az eredetmítoszért a szerző sok pénzt kapott, de annyira szégyelte magát, meg egyházi tisztségével is összeegyezhetetlen volt a sok hazugság, ezért a nevét már nem is adta a műhöz. nem is tudjuk ma sem ki volt ő...)

s az eredmény: központi hatalom helyett a régi rend seregei szálltak szembe a tatárokkal (lakosság 20%-a offolt az örök zsellértelkekre), majd oligarchák, aztán 600 (700? :) ) évig import uralkodócsaládok és uralkodóosztályok

1) Kádár "forradalma", azaz a Dózsa féle parasztlázadás (Budai Nagy Antalt most kihagynám). ennek meg kb. az lett az eredménye, h a pár évvel Dózsa előtti reform (Werbőczy tripartiuma) nem lett felhígítva, mint szinte az összes jelentős államreformunk. ehelyett megkövesedett a rendszer; a jobbágyság, s a röghöz kötés 1848-ig megmaradt.

most igazából, jobban belegondolva persze mindegy, h jobbágy vagy, vagy bérlő, mer' igazából sztem a különbség is annyi mint a MÁV-os droid vagy Flextronic-os közt.

s a tágabb, sztochasztikus következmény? mohácsi vereség, széthullás, török megszállás

igen, van korreláció Dózsa és a török hódoltság közt! török testvír azért tudta az előző 150 év sikertelensége után a következő 150 évre 300 kilométerrel északnyugatra tolni actio radius-át, mert nem merték a parasztokat hadba vinni nagyjaink...

az actio radius nem csak földrajzi és haditechnikai-logisztikai terjeszkedési határt jelentett, hanem mindenképpen hatással volt rá az ország ellenálló ereje is. megszűnt ez az erő és 20 év alatt hirtelen hipp-hopp, ott termett a török Bécs alatt. pedig logisztikájuk nem fejlődött ez alatt ekkorát. (igazából villámszemű Atatürkig gyk SEMMIT nem fejlődött...)

2) Thököly, Rákóczi: következményként szerb, román, sváb és horvát tömegek katonai-védelmi célú betelepítése követte (határőrvidékeket hoztak létre, meg megbízható munkáskezek kellettek az osztrák kézben lévő nagybirtokokra a renitensek helyett) => következménye az 500 éves nyelvhatárok eltolása volt.

a nemzetiségek betelepítése megalapozta a klasszikus divida et impera stratégiát. ennek prototípusa vala: a XVIII. sz-ban celeb Gyuri és Punijóparlament Ottó kétfejű sasos sörrel koccintó ősei tudatosan játszották ki egymás ellen a bimbózó nemzeti öntudatukat ellenségkép-kereséssel tápláló etnikumokat... ha nincs ellenségkép, akkor a slovenská matica is csak egy frusztrált egyházi iskolai tanulók és tanárok szánalmas kesergőklubja maradt volna

3) 1848-1849-ben a felvilágosult abszolutizmusból tudományos minősítést szerző bécsi hivatalnokok ezt a nemzeti ellentétet már tudatosan erősítették.

az 1848-1849-es események sokkolták a Kárpát-csésze népeinek gondolkodását: 1848 nemzetiségeink intifádája lett. a kisebbségek terrorista támadásai (a határőrvidék szerbjei felégetik a délvidék magyar falvait, hasonlót csinált a művelt római és a deli albán kecskepásztor leszármazottja is Erdélyben). a horvát szeparatisták hátbatámadása. hát ez nekem mind a mai napig fáj.

a hős liberális Kossuth és Battyányi (nem, sajnos nem tudom hejjesen leírni) brutális ellenlépéseket léptettek életbe a délvidéki/felvidéki/abrudbányai "Gázai övezetek" ellen (fegyveres megtorlások, sok-sok polgári áldozattal).

ez pedig joggal fáj a mai napig Václav Brindza CNC-esztergályosnak a zsolnai KIA gyárban, akárcsak Josef Torgeanu puliszkakészítőnek a Zsil-völgyben...

ezek a 48-as sokkok meghatározták az elkövetkező 60 év nemzetiségi közgondolkodását: Apponyi Albi bácsi "emancipációs" (asszimilációs) politikája lett a mi politikánk. Romania Mare, Csehszlovák és Jugoszláv eszmék, pánszlávizmus a nemzetiségeink eszméje... és végül a katartikus Trianon.

legyünk büszkék! rengeteg európai nemzet létrejöttének katalizátora lettünk! ha mi nem lennénk, nem lennének ők sem! mi vagyunk az igazi slovenská matica!

4) a tanácsköztársaságra adott reakció: numerus clausus 1920-ban, elmaradó földreform (többmiliós agrárnyomorgó réteg, akikre még visszatérek), a kiegyezéskori szabadelvűség-csírát elsöprő, bebetonozódó "bizánci" elittel (olvass Móriczot)... "Horthy-Gömbös-Szálasi, Dolfi mindet liblingeli"

5) 1956 után a kádári politika ez lett: adj panelt/víkendtelket/tévét/zacskóstejet/balatont/sztk-t az agrárnyomorgónak, hadd érezze, h kispolgár lett. s még 2009-ben is uralhatod a "zemberek" közgondolkodását" (lásd: Rokinyugger bejegyzést blogunkon)

"Meg kellett szüntetni az értelmiséget is": adj helyet a renitensnek a bizánci gépezetben (lásd eztet, tanulságos)


Ja, s még egy kis érdekes történelmi párhuzam. mi is volt a Deák Ferenc-i passzív ellenállás lényege? ne fizess adót. na, hát már akkor is így járt elől jó példával az akkori (s már akkor sem éppen az európai műveltségéről és iskolázottságáról híres) elit... s ezt is hogyan éli már meg a diák?! mint egy, a felemelő nemzeti eszme része

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyfelszolgak.blog.hu/api/trackback/id/tr751010972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.Lazlo 2009.03.19. 11:20:09

Szia SIC:)!

Olvastam az írást,remek kis történet bár nekem kissé szögletes,történelemből kevésbé jártas mókusok számára talán katyvasznak tűnhet.Leírtad a tényeket,szép,volt benne pina is(ez nekem külön teccett).
Node
Konzekvencia?Végítélet?Befejezés?
A stílusod tetszik,bár kissé emlékeztet(TWÁ?) valakiére:)
Csak így tovább előre.

hami · http://toriblog.blog.hu 2009.03.19. 18:48:18

Ahoj, jó a kezdeményezés, de a történelmi részek hemzsegnek a hibáktól.

1) Dózsa: kétségtelen hogy nem jött jól, de 1520-ban az Oszmán Bir. leverte és beolvasztotta a Mameluk államot Szíriástól és Egyiptomostúl, nagyjából onnantól kezdve nem az volt a kérdés, hogy leverik e a magyarokat, hanem az, hogy mikor. Persze, ha 1490-ben nem akadékoskodik a magyar nemesség, és a jog szerint Habsburgoknak járó trónt nem a gyenge Jagellóknak adják, akkor talán maradt volna némi esély.

2) A nem magyarok betelepítése elengedhetetlen volt ha újra akarták telepíteni az országot, mivel a korábbi időszak harcai miatt az ország teljesen elnéptelenedett.

3) a 48-as "nemzetiségi" lázadás szvsz nem az, hanem a kiváltságos helyzetű rétegek lázadása. Volt persze nemzetiségi indíttatása is a történetnek, de nem ez volt a döntő: a szerbek közvetlenül Bécstől függtek, nem akarták elveszteni a kvázi autonómiájukat (Határőrvidék), és kiváltságaikat, a román határőrezredek dettó, a horvátok dettó. A partiumi románok, szlovákok viszont nem lázadtak, pedig nemzetiségi alapon lett volna rá okuk. A svábok sem. A szászok viszont igen, de ők kiváltságosak is voltak, és nem akarták Erdély unióját.

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.03.19. 20:16:47

@Meine Ehre heißt Treue: szeva SICC. Köszi. Stílus csiszolódik. Hatást elismerem, bár szabad asszociáció nem privát, hanem tudományos. Öröm, h a pina örömöt okoz neked is. Majd jövök a sörrel :) Katyvasz sajnos gyengém. Redukálni fogom. Hirtelen felindulásból elkövetett. Tőmondatok lesznek. Mint most.

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.03.19. 20:27:18

@hami: csá hami. És a pina?! Nem kő sör? vagy eleged lett a pinából szakmád miatt? :)
1) George Dogea. Abszolút igazad van. Dózsa csak 1 faktor a sok közül. (Visszahivatkoznék. Egyfajta kiemelések, ami szemmel, aggyal történő értelmezések.)
Külső faktor: persze, Mameluk OFF érved OK. Majd menj el Egyiptomba, meglátod mekkora harcosok. :) De nyilván nem erre gondoltál, hanem a felszabaduló erőforrásokra. Nem vágom most, mi volt pont a perzsákkal, de asszem itt is jó volt a konstelláció. (Oszmánoknak, naaturlijk.)
Esélylatolgatásod történelmietlen :)
Majd Európa Universalisban letoltom a scenariodat.
2) Ez így van, de az első hullám azért itten meg is volt ideologizálva kéremszépen. No meg voltak spec betelepítések: szerb határőrvidékek, fogarasi románok...
3) Megint igazad van. Kaptak volna szavazati jogot, meg mai értelemben vett autonómiát... Megint mondom, mai szemmel próbáltam értelmezni. De a légyen (SICC barátomnak is mondom) az, h erősen benne volt a Trianonhoz vezető völgyhíd megalapozásában. Tök fasza hivatkozási ok volt a magyarok vérengzése. Még ma is az.
4) és a pina?! :))
süti beállítások módosítása